EXCLUSIV | De la crama boierilor Bibescu la casa de licitații. Povestea vinului vândut în premieră la Artmark

EXCLUSIV | De la crama boierilor Bibescu la casa de licitații. Povestea vinului vândut în premieră la Artmark
Sursa foto: Moșia Galicea Mare
Publicat: 03/05/2023, 12:00
Actualizat: 03/05/2023, 13:07

În 1916, se îmbutelia la Galicea Mare, în crama moșiei deținute de familia nobiliară Bibescu, prima sticlă de vin produsă în această podgorie. Un secol mai târziu, după ce și-a schimbat de câteva ori proprietarii, crama a intrat într-un amplu proces de retehnologizare și s-a relansat, cu accent pe calitate. Două baricuri de 225 de litri de vin produs la Moșia Galicea Mare au fost vândute recent, în premieră în România, cu mult peste prețul de pornire, în cadrul evenimentului rar Licitația de Whisky, Vinuri și Trabucuri de Colecție, la Artmark. 

Două baricuri de 225 de litri de vinuri neîmbuteliate, două ediții limitate de la Moșia Galicea Mare, au apărut în vânzare recent, pentru prima dată în cadrul unei licitații Artmark. Este vorba de baricuri – adică echivalentul a câte 300 de sticle de 75 de centilitri numerotate – din ani diferiți, 2018 și 2019, ambele cu vinuri Fetească Neagră, realizate din struguri recoltați probabil din cea mai veche vie din România.

Baricurile, parte din „Rezerva Proprietarului”, ediții limitate pe care proprietarul cramei le alege în fiecare an pentru colecția personală, au avut prețul de pornire pentru fiecare dintre cele două loturi de 8.000 de euro, dar ofertanții, pasionații și colecționarii de vinuri fine s-au întrecut în oferte, în dorința de a deține aceste baricuri, după cum a explicat, pentru Gândul, Ioana Bidian, oenolog de meserie, expert în vin si consultant.

Astfel, după o licitație intensă și plină de emoție, cele două baricuri de vin au fost adjudecate, stabilind un nou record în vânzarea, la licitație, a vinurilor Fetească Neagră. Primul baric de vin, Fetească Neagră  2018, a fost adjudecat la prețul de 18.500 de euro, stabilind astfel o premieră, acesta fiind primul baric vândut ca atare într-o licitație la Artmark.

Cel de-al doilea baric de vin, Fetească Neagră 2019, a fost vândut la prețul de 20.500 de euro, stabilind un record pentru cea mai mare sumă plătită pentru o Fetească Neagră, la această casă de licitații. La sumele licitate se adaugă taxele de licitație, astfel că sumele finale achitate de către achizitori sunt cu 20% mai mari decât suma la care s-a închis licitația, vinurile ajung astfel la 22.200 de euro respectiv la 24.600 de euro.

Colecționarii și investitorii în vinuri fine au fost atrași de oferta unică, considerând că acest vin reprezintă o investiție valoroasă și o oportunitate rară de a obține un vin de excepție, dar au fost fascinați și de unicitatea vinului și de istoria cramei.

O istorie de peste un secol

Moșia Galicea Mare are o istorie de peste un secol, iar ultimii ani au fost dedicați unui proiect ambițios de restaurare și retehnologizare, devenit probabil cea mai tehnologizată cramă din România, spune Ioana Bidian, pentru Gândul.

Moșia este legatara unei moșteniri istorice de excepție, care debutează cu prințul George Valentin Bibescu, soțul nu mai puțin celebrei Martha Bibescu, cel care a moștenit terenurile de la bunicul său, domnitorul României Gheorghe Bibescu.

În 1916, familia Bibescu a produs primul vin al cramei, iar de atunci, de acolo s-au livrat vinuri în fiecare an. În 2015, proprietatea a fost cumpărată de Iosefin Florea, care a început reabilitarea plantației și a vinificat primele vinuri sub brandul Moșia Galicea Mare.

„Este una dintre puținele crame restaurate din România, are o poveste foarte veche. În 1912 a fost plantată prima suprafață de teren, care aparținea lui George și Marthei Bibescu. În 1915 au început construcția cramei și primul vin de la Galicea Mare s-a făcut în 1916 pentru George și Martha Bibescu. De-a lungul timpul, a avut mai mulți proprietari, dar în prezent este deținută de Iosefin Florea, care, la 100 de ani de la primul vin, a făcut și el primul lui vin”, povestește Ioana Bidian.

Boabele de strugure sunt sortate optic

Partea frumoasă la cramă este că proprietatea este restaurată 100%, pe baza unor schițe vechi care detaliau arhitectura inițială.

„Dar, pe lângă asta, s-a dezvoltat o zonă care este supertehnologizată, iar în acest moment cred că este cea mai tehnologizată cramă din România”, spune expertul.

„Toate producția este gândită și partea de vie este exploatată ca să se obțină vinuri premium, vinuri de colecție. Totul este sortat optic, ajung în tancurile noastre doar boabele perfecte, ca dimensiune și culoare, apoi toate vinurile sunt baricate”, a explicat Ioana Bidian.

Baricurile de stejar de la Galicea Mare sunt ultima generație de baricuri de la Seguin Moreau, sunt probabil și cele mai scumpe de pe piață în momentul acesta și sunt cele folosite de casele mari de vinuri din Franța, de exemplu Petrus are același tip de baric în cramă.

Moșia Galicea Mare are două suprafețe plantate, una cu Tămâioasă Românească și una cu Fetească Neagră – de unde provin și baricurile vândute la licitație -, care probabil sunt cele mai vechi plantații din România, având peste 70 de ani.

Din nefericire, nu mai există nicio sticlă de vin din producția inițială, din 1916.

„Când a fost preluată, crama era o ruină și a avut nevoie de foarte multă cercetare și foarte mulți bani investiți ca să iasă din varianta de ruină în varianta actuală de restaurare. Sticlele care s-au găsit în cramă erau doar de dată relativ recentă, cel mai vechi fiind din 2014, cred. Crama a produs tot timpul, nu a avut o pauză, dar întoarcerea către calitate s-a făcut doar din 2016”, mai spune Ioana Bidian.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”